Ken je dat? Ineens denk je aan iets wat je nog moet doen of onthouden. Ik werd daar altijd gek van. Het komt namelijk altijd op het verkeerde moment. Als je onderweg bent of onder de douche staat bijvoorbeeld. Mijn oplossing: een parkeerplaats voor al je ideeën en plannen!

Nu is ons brein zo geprogrammeerd dat het ons daar altijd nog 3-5 keer aan herinnert. Op zich fijn, maar dat kost ook weer opslagruimte en ons hoofd zit al zo overvol. Bovendien moet je die andere keren toevallig wel in staat zijn om er iets mee te kunnen doen. Hoe makkelijk zou het zijn als je al die ideeën even kunt parkeren tot een moment waarop je ze op je gemak kunt verwerken?

Deze parkeerplaats is niets minder dan een notitieblok waar je alle dingen opschrijft die je niet moet vergeten. Simpel toch? En toch doen veel mensen het niet. Ze blijven maar krampachtig proberen om alles te onthouden. Waarom zou je jezelf dat aandoen? Ons brein is bedoeld voor heel andere dingen en niet als opslagplaats. Door je hoofd leeg te maken, krijg je ruimte voor creativiteit, nieuwe ideeën en mooie oplossingen.

In het verleden was dat vaak op papier. Tegenwoordig meestal digitaal. Dat laatste adviseer ik je dan ook. Je kunt op alle mobiele apparaten een notitie maken. Het is belangrijk dat je kiest voor een (digitaal) notitieblok waar je ten alle tijden bij kunt. Mijn “parkeerplaats” heb ik gemaakt in Google Keep. Gebruikers van Apple en/of Outlook kunnen daarvoor natuurlijk een eigen variant gebruiken. Het belangrijkste is dat je er altijd bij kan en dat je deze notitie kunt zien bij of naast je agenda en actielijst. Anders is het een heel gedoe om deze te verwerken.

In Google Keep heb ik een nieuwe notitie gemaakt. Deze heeft als naam gekregen: “Parkeerplaats”. Om ervoor te zorgen dat deze altijd bovenaan mijn notities staat, heb ik hem vastgezet. Gebruik hiervoor de punaise die bovenaan je notities staat als je er met de muis overheen gaat. Deze functie moet je alleen voor je parkeerplaats gebruiken, anders wordt het natuurlijk alsnog een chaos.

Er zijn twee belangrijke spelregels: 

  • Je mag maar 1 parkeerplaats gebruiken.
    Hier schrijf je alles op wat je even moet onthouden en later moet verwerken. Dat kan een boodschap zijn, een afspraak met een klant of een belofte die je aan iemand gedaan hebt. Het kunnen ook grotere ideeën zijn die je daar even parkeert. Als je ze beknopt opschrijft, kun je ze later uitwerken. Zo vergeet je ze in ieder geval niet en is er in je hoofd weer meer ruimte voor nog meer ideeën.
  • Je maakt je parkeerplaats (ten minste) een keer per dag leeg.
    Praktisch betekent dit dat je de dingen die je snel even genoteerd hebt, een plek geeft. Dat kan een item in je agenda zijn op je actielijst. En soms kom je er later achter dat het niet meer nodig is of toch een minder goed idee. Dan kun je de aantekening gewoon verwijderen.

Als je deze regels toepast, zul je snel merken dat je nog maar zelden iets vergeet. Makkelijk scoren bij de mensen in je omgeving Jij bent degene die altijd zo goed onderhoud wat ze gezegd hebben. Hoe dan zou het zijn als je na drie weken nog vraag naar de examenuitreiking van de dochter van je collega of nog precies weet waar je buurman op vakantie is geweest? Maar ook de afspraken uit een zakelijk gesprek die jij kort en duidelijk genoteerd hebt en zo efficiënt mogelijk verwerkt. Het systeem zorgt voor vertrouwen en hoe meer je het gebruikt, hoe meer je gaat noteren en verwerken.

Meer weten over slimmer en effectief werken? Neem contact met mij op en ik maak snel een afspraak met je om je te leren jij meer uit jouw tijd en energie haalt.