Foto door Element5 Digital van UnsplashZo met de feestdagen voor de deur, is het soms tijd voor bezinning. Ik moet ook iets opbiechten. Jarenlang heb ik mijn teamgenoten bij het rolstoelhockey voorgelogen. Nu, ruim 20 jaar later, wordt het tijd om daarvoor mijn excuses aan te bieden.

Het zit namelijk zo. Als team gingen wij over het algemeen met een grote bus naar de uitwedstrijden. Supergezellig en ook heerlijk om gezamenlijk de spanning op te bouwen als team. Je komt aan bij de sportaccommodatie en ziet heel veel vrienden, kennissen en natuurlijk tegenstanders. De intentie als team met ambitie is natuurlijk om die dag alle wedstrijden te winnen. Vaak had ik in mijn team de rol als aanvoerder of zelfs de combinatie speler/coach. Het motiveren van je teamgenoten is daarin belangrijk. Hierin zit mijn leugentje om bestwil aan mijn team. Als we bij de sporthal aankwamen, heb ik heel vaak geroepen: “Nu weet ik het weer! Deze sporthal zorgt voor goede herinneringen. Ik heb hier nog nooit verloren, dus vandaag gaan we ook weer met de punten naar huis!”. Dit zorgde bij mijn team voor een enorme boost en zoveel zelfvertrouwen dat we bij wijze van spreken al met 1-0 voorstonden, nog voordat we het veld opgingen. Ongeacht de tegenstander, ongeacht de positie op de ranglijst. Het gaf gewoon een lekker gevoel!

Natuurlijk was het niet waar. Als je ruim 31 seizoenen rolstoelhockey speelt, heb je zo’n beetje alle sporthallen van onze tegenstanders wel gezien. De kans dat je in een hal komt waar je nog nooit verloren hebt, is minimaal. Het zou helemaal knap zijn als je je dat ook nog kunt herinneren na al die jaren. Maar daar ging het niet om, het was een stukje motivatie. Ik heb altijd gedacht dat mijn spelers diep in hun hart wel wisten dat het misschien wel niet waar was. Maar dat maakte niet uit. En ik heb nooit een weerwoord gehoord. Soms is het mooi om in dingen te geloven, zelfs als je weet dat het eigenlijk niet waar is.

Hoop, verpakt in leugentje om bestwil, overgoten met positieve energie. Dat is waar motivatie over gaat. Sorry jongens en meiden! Ik had niet tegen jullie moeten liegen, maar ik heb er geen spijt van…

Fijne feestdagen en een heel succesvol nieuwjaar!